قفل سازی در چهارمحال وبختیاری در شهر چالشتر یک از هنر هایی است که نام این شهر را زبانزد خاص و عام کرده،این هنر در گذشته از رونق فراوان برخوردار بوده ،و در حال حاضر چند نفر در این رشته فعالیت می کنند. این نوع قفلها از آهن گداخته در کوره و با حرارت زیاد به وسیله سر پنجه هنر آفرینان اساتید این فن ساخته و پرداخته می شود قدمت تاریخی هنر قفلسازی در این روستا به ۱۲۰ تا ۱۵۰ سال پیش می رسد.
این هنر به علت عدم توجه و استقبال رو به فراموشی می رود استاد عبدالله ریاحی اولین سازنده این نوع قفلها بودهکه بیش از ۹۰ سال پیش فوت کرده استاد ریاحی در سفری که به مکه معظمه داشته به مدت یک سال در آنجا اقامت گزیده و طی این مدت به قفلسازی پرداخته منجمله قفلی جهت درب کعبه ساخته که هنوز به یادگار باقی مانده است. بعد از استاد ریاحی ، احمد نیکزاد چالشتری در این رشته به نیکویی درخشید وی با ساخت قفلهایی با طراحی جدید تحولی در این فن ایجاد نمود .
نمونه هائی از آثار استادنیکزاد در موزه های دنیا چون موزه لندن –لوور-هامبورگ-شیکاکو وغیره موجود است. استاد در خرداد ماه ۱۳۶۷ دار فانی را به درود گفت .

ادامه کار آقای نیکزاد توسط پسران وی(عبدالله- یدالله هومان ونریمان) پیگیری می شود که یدالله نیکزاد از همه علاقه مندتر است
استاد یدالله نیکزاد به سال ۱۳۳۲ در چالشتر متولد شده و مراحل قفلسازی را نزد پدر فرا گرفته از جمله قفل های ساخت وی دو قفل بسیار ظریف که هر کدام با حدود ۳۰ قطعه وزنی معادل ۴ گرم دارد
ضمنا قفلی با همان قطعات به وزن ۵کیلوگرم ساخته که نشان از مهارت او دارد. وی علاوه بر کار قفلسازی به هنر فرش بافی و طراحی نقشه نیز اهتمام می ورزد.
دیدگاهتان را بنویسید