زیارت خانه ی خدا :
بعضی ازسیاحان بیگانه که از سرزمین بختیاری دیدن کرده اند در خصوص علاقه ی بختیاری ها به زیارت خانه ی خدا مطالبی ذکر کرده اند. مکبن روز و بیشوپ دو بانوی انگلیسی که به علت تجانس و نزدیکی با زنان بختیاری به تکرار از کیفیات زندگی،آداب والبسه ی آنها سخن می گویند،دراین خصوص نیزتوجه خود را معطوف زنان بختیاری نموده اند. آنان از زنانی چون حاجیه بی بی زینب، حاجیه بی بی نیلوفر و دیگر زنان نام می برند که به زیارت خانه ی خدا نائل گردیده اند.
بیشوپ در چند جای سفرنامه اش به مسافرت بی بی های بختیاری به مکه و نائل شدن به لقب حاجیـه بی بی اشــاره داشته و ضمن نامبردن از حاجـیه بی بی ها، دربـاره ی خصوصیـات آنهــا سخـن می راند. مکبن روز نیز به تفصیل از علاقه و تمایل بی بی ها و خوانین بختیاری به زیارت خانه ی خدا سخن به میان می آورد. وی مقدمات و چگونگی مسافرت بختیاری ها به مکه را تشریح نموده و حتی از ذکر این نکته فروگذار نمی نماید که خودش نیز قرار بود به طور ناشناس و در لباس بختیاری به مکه برود اما به علت وقوع حادثه ای سفر لغو گردید. وی نیز همچون بیشوپ با ذکر نام حاجیه بی بی های بختیـاری، خصوصیات آنها را ذکر می نماید. دالمـانی نیز به طور کلـی اظهـار مـی دارد: « بختیاری ها زیارت اماکن مقدسه را از واجبات می دانند.» لایارد، دوبد، کرزن و دیگران درباره ی علاقه ی بختیـاری ها به زیارت خانه ی خدا سخنی ابراز نمی دارند.
در خصوص علاقه ی خوانین و بزرگان بختیاری به زیارت خانه ی خدا تنها به ذکر این نکته کفایت می کند که بعضی از آنها چون امامقلی خان حاجی ایلخانی، حاجی علی قلی خان سرداراسعد، حاجی خسرو خان سردار ظفر، حاجی ابراهیم خان ضرغام السلطنه وعده ی دیگری در آن روزگار که مسافرت به مکه مشکلات و دشواری هایی داشت، رنج سفر را مشتاقانه برخود هموار ساخته و افتخار زیارت خانه ی خدا را پیدا کردند.
دیدگاهتان را بنویسید