اروپایی ها و آمریکایی ها در میان بختیاری ها هارست ساویر :
سرهنگ دوم «هارست ساویر» عضو سازمان جاسوسی ارتش هند انگلیس به همراه خانم ایزابلا بیشوپ از کراچی بهبغداد عزیمت نموده و در فوریه ی ۱۸۹۰م/ جمادی الثانی ۱۳۰۷ هـ.ق از طریق مرز عراق وارد کرمانشاه گردیده و سپس با عبور از شهرهای تهران واصفهان در تاریخ ۳۰آوریل ۱۸۹۰م/ ۹رمضان ۱۳۰۷ هـ.ق روانه ی چهارمحال وبختیـاری گردید.
سـاویر قدبلند، خوش سیما وعظیم الجثه بوده و به هنگــام ورود به ایـران سی وهشت ساله بود. او مأموریت داشت تا در مناطق زندگی عشایر لر و بختیاری یعنی سلسله جبال زاگرس و دامنه های آن به بررسی های نظامی بپردازد.
او امکانات لازم همچون دوربین و وسایل نقشه برداری را در اختیار داشته و یک نقشه بردار نیز به وی کمک می کرد. وی به هنگاک ترک «سیملا» به سوی محل این مأموریت با خانم بیشوپ آشنا گردیده و قبول کرد تا در این مسافرت پر خطر او را نیز همراه خودآورده و مورد حمایت و مصاحبت قرار دهد.
بیشوپ در طول سفرنامه ی خود هیچ اسمی از سرگرد ساویر نبرده بلکه در سراسر نوشته های خویش بطور مکرر از واژه ی مبهم و شک برانگیز«آقا» درباره ی وی استفاده نام حقیقی آقا را آشکار می سازد.
به نوشته ی بیشوپ برخورد آقا با بختیاری ها غالباً تند و خشن بوده است به حدی که گاهی وی(بیشوپ) را نیز ناراحت می نمود و همین نشان دهنده ی اخلاق و روحیه ی نظامی سرگرد موصوف است.
ساویر پس از اینکه بررسی ها و نقشه برداری های خود را در چهارمحال وبختیاری انجام داد در بروجرد از خانم بیشوپ جدا گشته و به هندوستان بازگشت. نقشه ها و گزارش هایی که وی به عنوان سوغات سفر از سرزمین بختیاری به هند برد به قدری ارزشمند بودند که از سوی مقامات سیملا مورد استقبال و توجه قرار گرفتند.
او از این مسافرت و مسافرت های دیگری که احتمالاً بعداً انجام داد گزارش جامعی تحت عنوان«کوههای بختیاری و ایلام علیا» تهیه کرده که آن را در تاریخ هفتم مه ۱۸۹۴م/ شوال۱۳۱۱ هـ.ق در انجمن پادشاهی جغرافیایی قرائت نمود و چند ماه بعد در دسامبر ۱۸۹۴م همین گزارش را در جلد چهرم مجله ی جغرافیایی در لندن منتشر ساخت.
دیدگاهتان را بنویسید