چوقا پوشش مردان اصیل بختیاری :بافت چوغا به عنوان یک قسمت از پوشاک بختیاری توسط زنان عشایر منطقه بازفت انجام میشود
.چوغا به عنوان بالا پوش بختیاری ها و از مشخصه های آنهاست چوغا بالا پوش راست و بدون آستینی است که قد آن تا سر زانوست و جلوی آن سر تا سر باز است این تنها قطعه لباسی است که همگی در ایل می پوشند و توسط زنلن روی دستگاه افقی بافته می شود این چوغا از پشم سفید طبیعی و دارای خطوط عمودی آبی تیره و یا مشکی است که قبلا با نیا رنگ شده است

تکنیکی که برای بافت آن به کار می رود همان بافت ساده(ساده بف) بختیاری هاست ابتدا قطعه ایبه طول ۲/۵۰متر در ۵۰/متر می بافند
این قطعه که تمام شد آن را از وسط در جهت عرض می برندو تبدیل به دو قطعه به عرض ۵۰/ و طول ۱/۲۵متر می کنند این دوقطعه در جهت طولشان به هم دوخته شده که مستطیلی به عرض یک متر و طول۱/۲۵متر به دست می آید .
در قسمت طول بالای این مستطیل ،در حدود ۲۵ سانتی متر کنار بریده آن دو شکاف عمودی به طول ۲۰ سانتی متر برای گذرلندن بازوها به وجود می آورند به نحوی که دو قسمت تا شده روی پارچه برمی گردد
و جلو چوغا را تشکیل می دهد روی شانه ها را می دوزند و لبه های بریده شده را تو می گذارند . دو عدد بند کوتاه که در انتهای هر کدام از آنها مگوله ای قرار دارد به زیر بغلها دوخته می شوند …چوغای پشمی که آن چوغای لیواسی هم گفته میشود.
چله کشی چوغا
دار چوغا بافی نیز همانند دار قالی – ورندی و غیره به شیوه سنتی می باشد این دار این دار به صورت افقی و روی زمین قرار می گیرد. شیوه چله کشی و کوجی پیجی آن نیز مانند بافته های داری دیگر می باشد.
ابزار مورد استفاده برای چوغا بافی نیز عینا شبیه به بافته های دیگر است شامل شانه (کرکیت)قلاب کناره کش که اغلب چوغا بافان از آن استفاده می کنند دو عدد میله آهنی که دو سر آن ها به شکل قلاب می باشد از این میله ها (برای بالا و پایین کشیدن چوب پشت پیز )استفاده می کنند طوری که هر میله در یک طرف پشت پیز قرار می گیرد .
تکنبک بافت چوقا پوشش مردان اصیل بختیاری
روش مورد استفاده برای بافت چوغا همان بافت ساده باف یا گلیم بافت است که در هر بار بالا بردن چوب هاف یک پود از بین چله ها می گذرد و عمل شانه زنی انجام می شود و با پایین آوردن هاف (پشت پیز)پود دیگری از دهانه پله عبور نموده و توسط کرکیت کوبیده می شود در چوغا بافی عمل کناره پیچیبا اضافه پود و چرخش آن به دور یک نخ از اولین تار چله انجام می شود .
پود گذلری در بافت چوغا هم به دو صورت ممتد و هم نیمه ممتد به کار می رود در مواقعی که نقش راه راه های جوغا در عرض چله یک دست مشکی است پود گذاری ممتد می باشد ولی وقتی که طرح چوغا در عرض نصف سفید و نصف سیاه است تا نصفه سیاه از پود مشکی و نصفه دیگر از پود سفید استفاده می شود و بعد توسط کرکیت شانه زنی انجام می شود . این شیوه نقش اندازی در چوغا تا حدودی مشابه بافت گلیم است .
دیدگاهتان را بنویسید